Opakowania do sterylizacji żywności

opakowania do sterylizacji

Bezpieczeństwo żywności wspierane przez opakowania do sterylizacji

Bezpieczeństwo żywności, to fundament każdego procesu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych. Globalny rynek wymusza często potrzebę przedłużenia trwałości żywności. Rosną również wymagania sanitarne. Nic zatem dziwnego, że sterylizacja odgrywa istotną rolę. Aby ułatwić cały proces, producent opakowań do żywności oferuje opakowania do sterylizacji. Ułatwiają one proces sterylizacji, a także wydatnie wspierają jego efekty.

Czym jest sterylizacja żywności i dlaczego jest tak ważna?

Sterylizacja, to proces polegający na całkowitym usunięciu drobnoustrojów z żywności i jej opakowania. Najczęściej odbywa się z użyciem wysokiej temperatury. Istnieją także inne metody, dopasowane do konkretnych potrzeb. To między innymi sterylizacja chemiczna, promieniowaniem UV, mikrofalami czy wysokim ciśnieniem.

Głównym celem sterylizacji jest zapewnienie mikrobiologicznego bezpieczeństwa produktu. Odpowiednie opakowania do żywności pozwalają tym samym na znaczne wydłużenie terminu przydatności do spożycia. Dzięki temu możliwe jest magazynowanie i sprzedaż żywności bez konieczności stosowania wielu konserwantów.

Pomocne opakowania do sterylizacji

Worki do pakowania nie są tylko zewnętrzną warstwą chroniącą produkt przed uszkodzeniem. W przypadku żywności sterylizowanej są integralną częścią całego procesu. Konieczne są jednak właściwe materiały i konstrukcja opakowania. Elementy te decydują bowiem o skuteczności sterylizacji, a także o trwałości efektów tego zabiegu.

Najczęściej stosuje się opakowania sterylizacyjne z tworzyw sztucznych odpornych na wysoką temperaturę. Zdarzają się również opakowania szklane i metalowe. Ewentualnie ze specjalistycznych laminatów wielowarstwowych. Takie opakowanie do sterylizacji musi być szczelne oraz odporne chemicznie. Czynniki te mają bowiem wpływ na rozwój mikroorganizmów.

W praktyce oznacza to, że produkt jest hermetycznie zamykany. Następnie całość jest poddawana działaniu wysokiej temperatury w urządzeniu sterylizacyjnym. Dzięki temu eliminuje się wszelkie drobnoustroje. Natomiast worki do sterylizacji zapobiegają ich ponownemu przedostaniu się do wnętrza.

Innowacyjne rozwiązania w opakowaniach wspierających sterylizację

Producenci opakowań żywności coraz częściej sięgają po zaawansowane materiały. Popularnością cieszą się laminaty zawierające warstwy aluminiowe, poliamidowe i polipropylenowe. Takie worki do pakowania dobrze znoszą temperaturę powyżej 120°C. Jednocześnie również skutecznie blokują dostęp tlenu.

Stosowane są również opakowania typu retort pouch. Są to elastyczne saszetki, które zastępują puszki i słoiki. Pozwalają one na równomierne przenikanie temperatury w trakcie sterylizacji. Są też znacznie lżejsze, dlatego można powiedzieć, że są to opakowania ekologiczne.

Możesz również polubić…