Opakowania ekologiczne – czy zawsze takie są?
Opakowania ekologiczne nie zawsze ekologiczne
Ekologia jest jednym z najważniejszych tematów w przestrzeni publicznej. Istotną częścią debaty są opakowania ekologiczne. Promuje się je bowiem jako element strategii zmniejszania negatywnego wpływu działalności konsumenckiej i przemysłowej na środowisko. Idee biodegradowalności i recyklingu są z założenia pozytywne. Rzeczywistość jest jednak bardziej skomplikowana. Nie wszystkie opakowania bio są przyjazne dla otoczenia. Mimo tego, trend jest jak najbardziej słuszny. Bez niego nie da się opracowywać coraz lepszych opakowań.
Założenia rozwiązań proekologicznych
Bio worki wydają się być odpowiedzią na problemy środowiskowe. Szczególnie te, związane z nadmierną produkcją odpadów. W teorii, opakowania takie powinny się rozkładać w naturalnych warunkach w krótkim czasie. W ten sposób powinna znacznie zmaleć ilość odpadów na wysypiskach śmieci. Dodatkowo foliowe worki doypack należy poddawać recyklingowi. Wykorzystanie surowców wtórnych zmniejsza bowiem zapotrzebowanie na nowe materiały. W ten sposób oszczędza się zasoby naturalne.
Nieidealna rzeczywistość
Sprawa ekologicznych opakowań jest nieco kontrowersyjna. Część wynika z niedoinformowania. Jedak prawdą jest, że efektywne procesy biodegradacji zachodzą w specyficznych warunkach. Trudno je osiągnąć w typowych środowiskach. Niektóre worki bio rozkładają się tylko w przemysłowych kompostowniach. Ich liczba jest ograniczona, przez co nie są w stanie przerabiać wszystkich odpadów. W praktyce biodegradowalne opakowania typu doypack rozkładają się długo. Często tak samo, jak klasyczne opakowania.
Produkcja ekologicznych materiałów bywa bardziej energochłonna od klasycznych odpowiedników. Ewentualnie generuje inne formy zanieczyszczeń. To dodatkowo komplikuje sprawę. Przykładem jest produkcja papieru z recyklingu. W założeniu zmniejsza ilość odpadów. Konieczne jest jednak zużycie dużej ilości zasobów. Tworzywa biodegradowalne również sprawiają wiele problemów. Najczęściej wykorzystują one bowiem komponenty roślinne. Koniecznością jest więc wykorzystanie dużych obszarów ziemi oraz stosowanie nawozów. Takie czynniki nie pomagają środowisku. Finalnie opakowania ekologiczne do żywności szkodzą na etapie produkcji.
Opakowania ekologiczne w świadomości konsumentów
Niestety terminów ekologiczny czy biodegradowalny nadużywa się w celach marketingowych. Taki doypack eco nie posiada odpowiednich certyfikatów potwierdzających te właściwości. Przez to konsumenci są wprowadzani w błąd. Finalnie tracą zaufanie do rozwiązań oznaczonych jako przyjazne dla środowiska. Kluczem do prawdziwej zmiany jest transparentność producentów. Niezbędne są także uregulowania prawne, które zapobiegną nadużywaniom ekologicznych oznaczeń.